Wat is een elektricien en zijn elektriciteitswerken

Als we het hebben over "elektriciens", dan hebben we het over vakmensen die de bekabeling van gebouwen en de verschillende elektrische systemen in gebouwen installeren en repareren, waaronder HVAC-, beveiligings-, verlichtings- en computernetwerksystemen. Meer info over elektriciteitswerke en elektriciens op www.elektricien-jk.be

De huidige elektriciens kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdcategorieën:

elektricien

Residentiële elektriciens

Deze elektriciens werken in woningen die kunnen variëren van eengezinswoningen tot grote appartementencomplexen.

Commerciële elektriciens

Werklocaties kunnen kantoorgebouwen, winkels, scholen, ziekenhuizen en industriële faciliteiten omvatten die geen betrekking hebben op hoogspanning. Deze elektriciens installeren en repareren elektrische systemen in bestaande commerciële gebouwen, nieuwbouw en renovatieprojecten.

Industriële elektriciens

Deze elektriciens voeren onderhoud en installatie uit van elektrische componenten en machines in industriële omgevingen. Dit kan het werken met hoogspanningsstroom op industriële productielocaties omvatten.

Laagspanningselektriciens

Zoals hun naam al aangeeft, zijn deze elektriciens betrokken bij laagspanningssystemen die voornamelijk bestaan uit spraak-, data- en videonetwerken en -systemen (VDV). Binnen de industrie kunt u deze professionals, die VDV-elektricien of Voice-Data-Video-elektricien worden genoemd, ook wel VDV-elektricien of Voice-Data-Video-elektricien genoemd, horen. Hun werk richt zich doorgaans op het repareren en installeren van telefoonlijnen en glasvezelkabels in elke omgeving waar deze materialen worden gebruikt.

U zult merken dat sommige staten sommige van deze classificaties combineren. Sommige staten kunnen bijvoorbeeld een combinatie van residentiële en laagspanning in één categorie combineren. Andere staten kunnen commerciële en industriële elektriciens combineren in één categorie.

Naast de indeling van elektriciens naar functie kunnen ze op basis van ervaring en opleiding verder worden onderverdeeld in drie extra categorieën:

Leerling - Deze elektriciens in opleiding werken onder toezicht van een ervaren professional gedurende een aantal jaren voordat ze het reisgenotenniveau bereiken.

Junior- Deze status wordt toegekend zodra een elektricien zijn opleiding heeft voltooid en wordt beoordeeld door een door de staat erkende autoriteit als zijnde competent in hun vakgebied.

Master - Master elektriciens worden gedefinieerd als mensen met jarenlange ervaring als reislui die door middel van een door de staat erkend examen hebben aangetoond dat ze over een hoog niveau van competentie beschikken.

Zoals u misschien al had kunnen raden, definieert de regelgevende instantie voor het verlenen van vergunningen aan elektriciens in elke staat de parameters en de reikwijdte van de taken voor elk van deze niveaus.

Veelvoorkomende taken en taken die elektriciens uitvoeren

Uiteindelijk zijn het de specifieke werkzaamheden die bepalen wat het betekent om een elektricien te zijn. Neem bijvoorbeeld de bekabeling van een huis. Omdat elektriciens grote woonprojecten uitvoeren, volgen ze de hier getoonde volgorde en houden ze zich aan de specifieke regels die betrekking hebben op code, functionaliteit, veiligheid en zelfs esthetiek:

 • Elektrische hoofdverbinding met de woning - boven- of ondergrondse aansluiting
 • Verlichting - verlichtingsarmaturen, lichtschakelaars, kastenverlichting en buitenverlichting
 • Elektriciteit voor ventilatie, airconditioning en plafondventilatoren
 • Stroomaansluitingen - sommige staatscodes vereisen manipulatiebestendige recipiënten (TRR's) die helpen te voorkomen dat kinderen voorwerpen zoals paperclips plaatsen.
 • Aardverbindingen op stopcontacten
 • GFCI (aardlekschakelaars, vaak ingekort tot GFI) op uitgangen/brekers op plaatsen waar water gebruikelijk is, zoals in badkamers, garages en buiten.
 • Circuit voor een warmwaterboiler
 • Circuit voor verwarming en airconditioning units
 • Buitenverlichting / stroomvoorziening
 • Wasmachine, droger en kachel, die onafhankelijke 220 volt circuits nodig hebben.
 • Breekkast/paneel en stroomonderbrekers
 • Laagspanningsbedrading voor spraak, data en kabel/video
elektriciteitswerken

Elektrotechnici installeren de materialen die bij elk type bedradingssysteem horen in overeenstemming met hun kennis van de elektrische theorie die eraan ten grondslag ligt. Dit omvat concepten zoals:

 • Spanning
 • Stroomsterkte
 • Stroom
 • Weerstand
 • Aarding
 • Schakelingen